huis-in-spanje

huis-in-spanje: 10 praktische tips & nuttige informatie

Huis of vakantiehuis

Het is mogelijk om een huis te kopen in Spanje om te emigreren, maar je kunt ook kiezen voor een vakantiehuis in Spanje. Je kunt dan meermaals per jaar naar je tweede woning.

Verhuizen naar Spanje

Steeds meer mensen besluiten naar Spanje te emigreren. Dit doen ze bijvoorbeeld om lekker te genieten van het weer of om daar een bedrijf te starten. Het emigreren naar Spanje kan doorgaans zonder problemen.  

Vakantiehuis in Spanje

Je kunt ook kiezen voor een vakantiehuis in Spanje. Wanneer je een vakantiehuis koopt, kun je er meermaals per jaar heen. Het is eventueel ook mogelijk om het te verhuren wanneer je er zelf niet bent. Zorg wel dat je weet of het is toegestaan om de woning te verhuren. Dit mag namelijk niet overal. 

De grond in Spanje

Als je een huis in Spanje wilt kopen, is er één belangrijk punt waar je echt goed op moet letten: de grond. De kans dat je belazerd wordt is erg groot als je niet goed oplet.  

Eigenaar van de grond

Het klinkt onlogisch, maar de eigenaar van de grond is tevens de eigenaar van het huis dat op de grond staat. Het kan voorkomen dat de eigenaar van het huis niet dezelfde eigenaar als die van de grond is. Dit kan problemen opleveren wanneer je de woning eenmaal hebt gekocht. De eigenaar van de grond mag namelijk je huis overnemen en je kunt dan fluiten naar je geld.  

Hoe voorkom je fraude?

Zorg dat je altijd vraagt om een escritura, dat ook wel een eigendomsakte is. Je kunt dan het registratienummer controleren en kijken of de eigenaar wel echt de eigenaar is van de grond. Eventueel kan een financieel adviseur je hiermee helpen. 

Het koopproces

Het koopproces voor het kopen van een huis in Spanje is vergelijkbaar met het proces in Nederland. Wel zijn er enkele zaken anders dan bij ons.  

Woning reserveren

Het is in Spanje gebruikelijk om een woning te reserveren voor een paar weken, voordat je het huis werkelijk koopt. Dit kost een paar honderd euro. In deze weken kun je alles nog goed controleren. Bekijk bijvoorbeeld wie de eigenaar van de grond is en of het registratienummer hiervan overeenkomt met dat van de woning. Ook kun je het contract eens rustig doornemen of bekijken hoe de status van het huis is.  

Notaris

Nadat je het huis gereserveerd hebt, vindt de daadwerkelijke koopoverdracht plaats. De koopovereenkomst wordt gemaakt en deze moet je goed controleren. Laat het eventueel door een financieel adviseur lezen voor tips en aanmerkingen. Ben je tevreden, dan kun je het contract tekenen. Het is nu aan de notaris om het contract te controleren. Ook zal hij kijken wie de eigenaar van de grond is en andere belangrijke zaken goed checken. 

Let op de omgeving

Behalve de plaats waar je een huis koopt in Spanje, is het ook raadzaam om op de omgeving te letten. Kijk naar voorzieningen en bedenk je of de locatie wel praktisch is voor jouw situatie.  

Voorzieningen

Is er een supermarkt, een huisarts, tandarts of school in de buurt? Dit zijn allerlei zaken waar je op moet letten wanneer je wilt emigreren of delen van het jaar wilt doorbrengen in Spanje. Kijk ook of de ligging handig is: moet je niet constant een enorme berg op om bij de supermarkt te komen?  

Praktische locatie?

Als je een woning zoekt waar je lekker tot rust wilt komen, dan kun je beter geen huis zoeken in badplaatsen als Lloret de Mar en Salou, die bekend staan als vakantiebestemming voor jongeren. Hou je juist wel van veel drukte, dan is het niet handig om midden in een natuurgebied te zoeken naar een woning. Kijk dus of de locatie wel geschikt is voor jouw persoonlijke voorkeuren.  

Alle seizoenen

Voordat je besluit een huis te kopen, is het verstandig om er meerdere seizoenen heen te gaan en te bekijken hoe de sfeer er is. Een kustplaats kan heel gezellig en sfeervol zijn in de zomermaanden, maar hoe zit het met de rest van het jaar? Dit kan behoorlijk tegenvallen. 

Makelaars in Spanje

In Spanje heb je lokale makelaars, maar ook Nederlandstalige makelaars. Ideaal wanneer je een huis in Spanje wilt kopen.  

Nederlandstalige makelaars

In Spanje heb je steeds meer Nederlandstalige makelaars. Deze vind je voornamelijk in de toeristische gebieden. Ze zijn op de hoogte van de wetten en regels in Spanje. Het communiceren is natuurlijk ook veel gemakkelijker wanneer je in je eigen taal kunt spreken. Let wel op dat lang niet alle makelaars even betrouwbaar zijn. Ook wanneer ze Nederlandstalig zijn, is de kans aanwezig dat ze je proberen te bedriegen.  

Spaanstalige makelaars

Uiteraard zijn er ook veel Spaanstalige makelaars. Deze vind je in het hele land. Het kan zijn dat je te maken krijgt met een Spaanstalige makelaar, bijvoorbeeld omdat het aanbod er beter is dan bij een Nederlandstalige of omdat er geen Nederlandse makelaars in de buurt zijn. Aan te raden is om wel een tolk mee te nemen wanneer je een gesprek aangaat met de makelaar. Bij voorkeur een tolk die tevens verstand heeft van financiële zaken.

Na de koop

Na de koop zijn er nog andere zaken waar je rekening mee dient te houden om echt te kunnen genieten van je nieuwe woning.  

Inschrijven bij de Catastro

Als je een huis hebt gekocht in Spanje, moet je je inschrijven bij de Catastro (Kadaster). Dit is een dienst die van het Ministerie van Financiën is. Wanneer je een woning in Spanje hebt, ben je namelijk verplicht om hier belasting over te betalen. Schrijf je je niet in, dan kun je hoge boetes krijgen.  

Vereniging van eigenaren

In sommige gebieden word je automatisch ingeschreven bij de vereniging van eigenaren. Er zitten meestal kosten aan verbonden. Een vereniging van eigenaren heb je niet overal in Spanje. Dit kan per streek verschillen.  

Andere zaken die je moet regelen

Het is ook belangrijk je aan te melden bij de verschillende nutsbedrijven. Zorg dat je water, gas en elektriciteit hebt. Ook is een verzekering voor je woning van groot belang. Eventueel kun je zelfs aanvullende verzekeringen afsluiten. Heb je een vakantiewoning gekocht en wil je deze verhuren in de periode dat je er niet zelf bent? Dan moet je zorgen dat je woning verhuurd mag worden en dien je reclame te maken, zodat mensen van het bestaan van de woning weten. Ga je emigreren naar Spanje? Zorg dan dat je ingeschreven staat bij een dokter, tandarts en dat je kinderen een school hebben waar ze naartoe kunnen. 

NIE-nummer

Om een huis te kunnen kopen heb je een NIE-nummer nodig. Dit is verplicht voor iedereen die een woning in Spanje koopt.  

Wat is een NIE-nummer?

Het NIE-nummer staat voor Numero de Identificacion Extranjero. Het nummer is verplicht voor iedereen die een woning in Spanje koopt. Je hebt hier een fotokopie van je paspoort voor nodig. Ook moet je een pasfoto hebben om dit nummer aan te kunnen vragen.  

Hoe lang duurt een aanvraag?

Het duurt doorgaans ongeveer 30 dagen tot de aanvraag van een NIE-nummer wordt goedgekeurd. Wanneer je op zoek gaat naar een koopwoning kun je dus het beste per direct een NIE-nummer aanvragen. Immers kun je geen bod doen op een huis zonder dit NIE-Nummer. 

Waar koop je een huis

Spanje heeft genoeg mooie plekken waar je een woning kunt kopen. Wat heeft jouw voorkeur en wat zijn hier de voor- en nadelen van?  

Kustplaatsen

Kustplaatsen zijn ontzettend geliefd om er een huis te kopen. Je hebt het strand op loopafstand van je woning en er is genoeg om heerlijk te kunnen ontspannen. Een nadeel is dat veel kustplaatsen erg dure woningen hebben. De huizenprijs is hier erg hoog, juist omdat het zo populair is. Er zijn echter ook minder bekende kustplaatsen waar je wel voordelig een woning kunt kopen.  

Grote steden

Ook leuk kan het zijn om een huis te kopen in de grote steden, zoals Barcelona, Madrid of Girona. Ook hier zijn de woningen doorgaans erg duur. Wel zit je in een grote stad en dit kan eventueel praktisch zijn bij het verhuren van je woning.  

Onbekende locaties

Spanje heeft ontzettend veel locaties waar de toeristen niet van gehoord hebben. De huizen zijn hier vaak veel goedkoper. Een nadeel kan echter zijn dat het hierdoor lastig is om je huis te verhuren op momenten dat je er niet bent. Wanneer je slim te werk gaat, kun je echter een woning kopen in een gebied waar het toerisme net begint te lopen. Je hebt dan kans dat het binnen een paar jaar al veel drukker is. Dit is echter wel een risico.

Woning zoeken in Spanje

Als je op zoek gaat naar een woning, dan zijn er erg veel mogelijkheden in Spanje. Je kunt bijvoorbeeld op internet kijken, bij een makelaar langsgaan of op de locatie kijken wat er zoal te vinden is.  

Internet

Er zijn verschillende sites waar je woningen kunt vinden die te koop staan. De meeste sites zijn wel Spaanstalig, wat problemen kan opleveren. Gelukkig zijn er genoeg vertaalmachines die je kunnen helpen om de pagina te vertalen.  

Makelaars

Er zijn veel makelaars in Spanje die je kunnen helpen met het vinden van een geschikt huis. Wanneer je zelf weinig verstand van zaken hebt, kun je een financieel adviseur meenemen.  

Op locatie kijken

Je kunt ook gaan kijken in de buurt van de locatie waar je graag wilt wonen. Je kunt dan zien welke woningen te koop zijn. Ook kun je lokale krantjes bekijken. Hier vind je vaak huizen die in de buurt te koop staan.

Zorg voor een expert

Het kopen van een huis in Spanje gaat er heel anders aan toe dan in Nederland. Daarom is het raadzaam om voor bepaalde experts te zorgen, die kunnen voorkomen dat je slachtoffer wordt van fraude. Ook kunnen ze je adviseren.  

Financieel adviseur

Het is sowieso aan te raden om een financieel adviseur mee te nemen. Zo iemand is op de hoogte van de wetten en regels in Spanje en kan je advies geven wanneer je een gesprek met een makelaar aangaat. Er zijn mensen die denken geen financieel adviseur nodig te hebben. Onthoud echter wel dat zaken vaak anders geregeld zijn in Spanje dan in Nederland. Dit kan voor verwarring en problemen zorgen. Ook wanneer je dus precies weet hoe een koop van een woning in Nederland is, betekent dit niet dat het in Spanje goed gaat. Een financieel adviseur weet doorgaans ook wanneer een makelaar niet te vertrouwen is en wat de valkuilen zijn.  

Tolk

Ga je naar een Spaanstalige makelaar? Dan mag een tolk niet ontbreken. Ook als je Spaans redelijk goed is, kan een tolk uitkomst bieden. Immers krijg je te maken met veel vaktermen die je wellicht niet helemaal begrijpt. Een tolk is natuurlijk niet nodig wanneer je naar een Nederlandstalige makelaar gaat.  

Combinatie van financieel adviseur en tolk

Er zijn ook mensen die zowel tolk als financieel adviseur zijn. Deze mensen kunnen erg handig zijn wanneer je een huis in Spanje wilt kopen. Omdat je maar één persoon mee hoeft te nemen, kan dit in de kosten schelen. 

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over huis in spanje

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!